Kentdeha – DEHA TV Radyo

Yeşil Köşe’de Bu Hafta: “Yeşil Çözüm”

Yeşil Köşe’de Bu Hafta: “Yeşil Çözüm”
Sidar Anıl Özalp( [email protected] )
42 views
04 Ekim 2022 - 0:00

Kentdeha’nın yenilenen ve gelişen yeni yayın dönemine başlarken tüm kıymetli okurlarıma sevgilerimi sunar, mutlu haftalar dilerim.

Sevgili okurlarım, yenilenen Kentdeha’nın eski köşe yazarlarından olan ben, Yeşil Köşe’de sizlerle buluşmaya devam edeceğim. Yeni yayın dönemine girerken sizlere kısaca kendimden bahsetmek isterim. Mesleğim İnşaat Yüksek Mühendisi olup, Yenilenebilir Enerji sektöründe faaliyet gösteren, Güneş Enerjisi Santralleri kurulumları yapan, Tekstil ve Gıda üzerine online satışlar ve ticaret gerçekleştiren, kurucusu olduğum kendi firmalarımda iş hayatımı sürdürmekteyim. Ayrıca yoğun sivil toplum çalışmalarının içerisinde olup; Denizli Rotary Kulübü Başkanlığı ile TÜLOV Denizli Temsilciliği ve Mütevelli Heyeti Üyeliği görevlerini yürütmekteyim.

Profesyonel iş hayatım da yenilenebilir enerji olunca daha yeşil bir dünya hayali ve söylemi yaşamımın her alanında benimle…

Bu sebeple Kentdeha’da Yeşil Köşe’de sizlerle buluşacağız.

Yeşil Köşe’de yaşama, ekosisteme dair Yeşil Çözümler paylaşmaya çalışacağım.

Bazen ekolojik, bazen ekonomik problemler karşısında, daha yeşil bir gelecek ve sürdürülebilir kalkınma hedefleriyle, naçizane, siz değerli okuyucular ile yeşil çözüm önerilerimi paylaşacağım.

Bol bol “Daha Yeşil Yarınlar Mümkün!” diyeceğimiz için çevre ve enerji alanında bugün almamız gereken sorumlulukları, atmamız gereken adımları yazacağım.

Ekolojileri ekonomilere kurban etmeden de büyümenin mümkün olduğunu, doğal kaynakların daha etkin kullanımı ile gelecek nesillere nasıl daha yaşanabilir bir dünya bırakabiliriz, bunlardan bahsedeceğim.

Hani küresel ısınma ve iklim krizi geleceğin problemi derler ya, değil! Küresel ısınma ve iklim krizi bugünün problemi. Bu krizi bugün görmezden gelmenin ne denli yanlış olduğunu, yapılan bu sorumsuzluklar sonucunda yakın gelecekte dünyamızı daha büyük problemlerin bekleyeceğini hatırlatacağım.

İklim krizi demişken, diğer yandan bir büyük kriz daha kapıda: Gıda krizi. Sürdürülebilir tarım örneklerini köşemde sizlerle paylaşacağım.

Bugün dönüşü mümkün olan hatalar, bizleri ileride daha büyük çıkmaza sokacak yolun başlangıcı olabilir. Bu hatalardan hızlı dönüşün, ne denli hayati önem taşıdığını konuşacağım.

Geç değil, hiçbir şey için elbette geç değil. Her şeye başlamak için en doğru zaman, şimdi!

Daha yeşil, daha temiz yarınlar için harekete geçelim, hemen şimdi!

Daha yeşil, daha temiz yarınlar için bugünden harekete geçelim demişken! Üzerinde çok konuştuğumuz, Lisanssız Güneş Enerjisi Santrallerinde üretilen elektriğin satışına kısıtlama getiren, 11 Ağustos 2022 tarihinde Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından yayınlanan Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği’nde önemli bir değişiklik hayata geçmişti; yapılan düzenlemede Türkiye içinde herhangi bir yenilenebilir enerji tesisinde üretilen elektriğin, dağıtım bölgesi fark etmeden herhangi bir tüketim noktasında mahsuplaşabilmesinin önü açılmıştı.

Bunun üzerine EPDK tarafından 01 Ekim 2022 tarihinde yayınlanan değişiklikte, bir veya birden fazla tüketim noktası için birden fazla üretim tesisi kurulmak istenmesi halinde, farklı görevli tedarik şirketi bölgesi sınırları içinde de üretim tesisi kurulabileceğini bildirdi. Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği’nde yapılan değişikliğe dair yönetmelik Resmi Gazete’nin 01 Ekim 2022 tarihli sayısında yayımlandı.

Bu Ne İfade Ediyor?

Yapılan bu değişikliğe göre, aynı ünvana sahip işletmelerin veya şahısların, Türkiye’nin herhangi bir bölgesinde tükettiği elektriği mahsuplaşmak üzere kuracakları üretim tesisleri, Türkiye’nin herhangi bir bölgesinde, farklı dağıtım bölgelerinde olabilecek.

Böylelikle daha önce tüm üretim tesislerinin aynı görevli tedarik şirketi bölgesinde bulunması şartı kaldırılmış oldu.

Birçok yatırımcının Lisanssız Elektrik Üretimi yatırımını olumsuz yönde etkileyen meşhur 11 Ağustos 2022 yönetmeliğinin üzerine, yenilenebilir enerji yatırımlarına olumlu ivme katacak bu gelişme sevindirici.

En nihayetinde, enerji kaynakları kullanımını ülkemiz açısından ele aldığımız zaman; kurulu güç ve üretim bakımından TEİAŞ (Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi) verileri incelendiğinde, hemen hemen yarı yarıya olacak şekilde ithal ve yerli enerji kaynaklarını kullanmakta olduğumuzu görmekteyiz. Ayrıca bu ithal olarak nitelendirilen enerji kaynakları, kömür ve doğalgaz gibi fosil enerji kaynakları. Yani ne ekonomik ne de ekolojik… En önemlisi kaynak bize ait değil, dışa bağımlılığa yol açıyor…

Ülkemiz adına her açıdan dezavantajlı olan bu durumdan çıkışın tek yolu, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının kamu eli ile arttırılması ve desteklenmesi. Bugünün ekonomisine ve geleceğimizin ekolojisine karşı sorumluluğumuzun bilinciyle, daha kararlı ve olumlu adımları heyecanla bekliyoruz.

Siz kıymetli okuyucularıma keyifle geçireceği bir hafta temennisi ile…

Önümüzdeki hafta görüşmek üzere, sağlıklı günler diliyorum.

Sidar Anıl Özalp

NOT: Yazıların tüm hukuki sorumluluğu yazarlara aittir.